نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

انسولین چگونه باعث چاقی می‌شود؟

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان

 

انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده تولید می‌شود و برای تاثیرگذاری کربوهیدرات و سوخت و ساز چربی مهم است. انسولین، گلوکز جذب شده در خون را به سمت ماهیچه‌ها، کبد و چربی سوق می‌دهد. این یک فرایند مهم است تا از وجود انرژی لازم برای عملکردهای روزمره بدن مطمئن شویم و همچنین برای حفظ قند خون طبیعی نیز الزامی است. در این مقاله قصد داریم تا ارتباط هورمون انسولین و چاقی را بیان کنیم.

چه ارتباطی میان هورمون انسولین و چاقی است؟

در بدن یک فرد چاق گاهی سیگنال­‌های انسولین از بین می‌روند و بافت ­ها دیگر به فکر کنترل سطح قند‌خون نیستند، این می‌تواند منجر به ابتلا به بیماری دیابت نوع دو و سندروم متابولیک شود.

هورمون انسولین یک داروی رایج در درمان دیابت است. این دارو به خودی خود باعث اضافه وزن نمی‌شود، اما چاقی به عنوان یک عارضه جانبی می‌تواند در طی انسولین درمانی رخ دهد. هورمون انسولین در پایین آوردن قند خون بسیار خوب عمل می‌کند و در بعضی موارد افراد به دلیل عدم استفاده کافی بدن از آن قند‌خون بالایی دارند. پس وقتی شروع به دریافت هورمون انسولین می‌کنند، بدن‌شان به استفاده درست از قند می‌پردازد که بعضی اوقات می‌تواند باعث اضافه وزن شود. اضافه شدن وزن یک عارضه جانبی معمول در روند انسولین درمانی است اما لزوما همیشه اتفاق نمی­‌افتد.

به عبارت دیگر وقتی ما نوعی ماده غذایی را مصرف می‌کنیم مخصوصا اگر دارای قند زیادی باشد، باعث ترشح هورمون انسولین در بدن ما می‌شود. هورمون انسولین قند را از خون می‌گیرد و آن را به صورت گلیکوژن ذخیره می‌کند، این امر سبب کاهش قند‌خون می‌شود. قند ذخیره شده در سلول‌های ماهیچه‌ای (به شکل تجمع گلیکوژن) به عنوان یک منبع سوخت برای بدن حساب می‌شود و مقدار اضافه آن به شکل چربی ذخیره می‌گردد.

وجود هورمون انسولین باعث می‌شود که بدن از چربی به عنوان منبع انرژی (سوخت) استفاده نکند، اگر هورمون انسولین در بدن نباشد یا کم باشد بدن از چربی‌ها به عنوان منبع انرژی استفاده خواهد کرد. اگر یک بیمار دیابتی الزامات و پرهیزهای مربوط به تغذیه را رعایت نکند، کالری زیادی به بدنش وارد می‌شود و این مورد سبب اضافه وزن و چاقی او خواهد شد.

انسولین چگونه باعث چاقی می‌شود؟

نکته‌ای که لازم است به آن اشاره نماییم این است که هر چه قند‌خونی که از مصرف مواد غذایی حاصل می‌شود بیشتر باشد، به همان اندازه ترشح هورمون انسولین هم بالا می‌رود.

عکس همین موضوع هم وجود دارد یعنی با مصرف غذایی که قند‌خون را خیلی بالا نمی برد، انسولین کمتری هم ترشح می‌شود و سیستم ذخیره سازی فعال نمی‌گردد. برای این که هورمون انسولین باعث چاقی ما نشود باید تلاش کنیم تا از غذاهایی استفاده کنیم که خیلی نیاز به انسولین نداشته باشند، زیرا تولید انسولین بیش از اندازه باعث افزایش وزن می‌گردد.

در وقت نیاز، گلیکوژن بایستی به گلوکز یا همان قند خون تبدیل شود. برعکس انسولین، هورمون دیگری به نام گلوکاگرل یا گلوکاگون وظیفه لاغر کردن بدن را دارد، این هورمون زمانی ترشح می‌شود که بدن با افت قند خون مواجه باشد و هورمون انسولین در خون نباشد. پس رابطه میان هورمون انسولین و چاقی یک رابطه طبیعی است و نباید درباره آن نگرانی خاصی وجود داشته باشد.

نباید فراموش کرد، میزان قند‌خون در خون (۱ گرم در هر یک لیتر خون) معمولا ثابت می‌ماند، این مورد برای این است که غذای مغز دائما تامین شده باشد. مغز انسان روزانه حدودا صد گرم قند از خون می‌گیرد و مصرف می‌نماید. بنابراین لازم است این صد گرم قند‌خون بلافاصله جایگزین شود. البته قندی که مغز مصرف می‌کند، بیشتر از گلیکوژن کبدی می‌گیرد تا از قندی که تازه تولید شده است.

منبع: آسان طب


 

اشتراک‌‌گذاری:
1

1 thoughts on “انسولین چگونه باعث چاقی می‌شود؟

  1. بینهایت از مطالب سودمند ارائه شده در سایت جامعه پزشکان ایران سود بردم و از این بابت بسیار سپاسگزارم، در حد توان مطالبی را که دریافت کنم در بین دوستان و اطرافبان ترویج خواهم کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند