انتخابهای غذایی برای کمک به پیشگیری از سرطان سینه
بیماریها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمان , فرناز اخباری
به گزارش سایت medicalnewstoday.com
هیچ غذا یا رژیم غذایی به تنهایی نمیتواند از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری کند یا باعث ایجاد سرطان سینه شود، اما انتخابهای غذایی افراد میتواند در خطر ابتلا به سرطان سینه یا سلامت کلی آنها در طول زندگی با این بیماری تفاوت ایجاد کند. سرطان سینه یک بیماری پیچیده است که عوامل زیادی در آن نقش دارد. برخی از این عوامل از جمله سن، سابقه خانوادگی، ژنتیک و جنسیت در کنترل فرد نیستند.
با این حال، فرد میتواند باعوامل دیگری مانند سیگار کشیدن، سطح فعالیت بدنی، وزن بدن و رژیم غذایی آن را کنترل کند. برخی از محققان پیشنهاد کردهاند که عوامل رژیم غذایی میتواند مسئول ۳۰ تا ۴۰ درصد از همه سرطانها باشد.
مواد غذایی خوراکی
سرطان سینه میتواند از مکانهای مختلف بدن شروع شود، به روشهای مختلف رشد کند و نیاز به درمانهای متفاوتی داشته باشد. همانطور که انواع خاصی از سرطان به درمانهای خاص بهتر پاسخ میدهند، برخی از سرطانها نیز به غذاهای خاص به خوبی پاسخ میدهند.
غذاهای زیر میتوانند بهطور کلی در یک رژیم غذایی سالم نقش داشته باشند و همچنین ممکن است به جلوگیری از پیشرفت سرطان سینه کمک کنند:
- انواع میوهها و سبزیجات، از جمله سالاد؛
- غذاهایی که سرشار از فیبر هستند، مانند غلات کامل، لوبیا و حبوبات؛
- شیر و محصولات لبنی کمچرب؛
- غذاهای غنی از ویتامین D و سایر ویتامینها؛
- غذاها، به ویژه ادویهها، با خواص ضدالتهابی؛
- غذاهای عمدتاً گیاهی حاوی آنتیاکسیدان
الگوهای غذایی که این غذاها را شامل میشوند عبارتند از:
- رژیم غذایی جنوبی که سرشار از سبزیجات پخته، حبوبات و سیبزمینی شیرین است.
- رژیم مدیترانهای که بر میوهها و سبزیجات تازه و روغنهای سالم تاکید دارد.
- هر رژیم غذایی «محتاطانه» که حاوی مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل و ماهی باشد.
میوهها و سبزیجات
مطالعهای که بر روی ۹۱۷۷۹ زن انجام شد نشان داد که پیروی از یک رژیم غذایی که عمدتاً شامل گیاهان است میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را تا ۱۵ درصد کاهش دهد.
میوهها و سبزیجات در کنار سایر فوایدشان سرشار از فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها هستند فواید پزشکی مختلفی دیگر ی نیز دارند.
مطالعات نشان دادهاند که غذاهای زیر ممکن است به پیشگیری از سرطان سینه کمک کند:
- سبزیجات تیره، سبز رنگ، مانند کلم پیچ و کلم بروکلی؛
- میوهها، به ویژه انواع توتها و هلو؛
- لوبیا، حبوبات، ماهی، تخممرغ و مقداری گوشت.
محققان بتا کاروتن را که بهطور طبیعی در سبزیجاتی مانند هویج وجود دارد، با خطر کمتر سرطان سینه مرتبط دانستهاند. دانشمندان حدس میزنند که این ممکن است به این دلیل باشد که در روند رشد سلولهای سرطانی اختلال ایجاد میکند. وزارت کشاورزی ایالات متحده USDA مصرف بین ۵ تا ۹ وعده میوه و سبزیجات تازه در روز را توصیه میکند.
فیبر غذایی و آنتیاکسیدانها
تحقیقات در مورد فیبر غذایی و تأثیر آن بر سرطان سینه در حال حاضر قطعی نیست، اما چندین مطالعه نشان دادهاند که میتواند به محافظت در برابر این بیماری کمک کند. استروژن بیش از حد میتواند یک منبع قابل اعتماد در ایجاد و گسترش برخی از انواع سرطان سینه باشد. هدف برخی از درمانها جلوگیری از تعامل استروژن با سلولهای سرطان سینه است. خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا میتواند از این فرآیند پشتیبانی کند و دفع استروژن را تسریع کند.
وجود فیبر در سیستم گوارشی به دفع منظم مواد زائد از جمله استروژن اضافی کمک میکند. این به بدن کمک میکند تا سموم را از بین ببرد و آسیبهای وارد شده را محدود میکند. نحوه اتصال فیبر به استروژن در روده نیز ممکن است به جلوگیری از جذب بیش از حد استروژن توسط بدن کمک کند. این عوامل ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کند. میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات فیبر را تامین میکنند، اما حاوی آنتیاکسیدانهایی از جمله بتا کاروتن و ویتامینهای C و E نیز هستند.
آنتیاکسیدانها می توانند با کاهش تعداد رادیکالهای آزاد که مواد زائدی هستند که بدن بهطور طبیعی تولید میکند، از بسیاری از بیماریها جلوگیری کند. یک متاآنالیز در سال ۲۰۱۳ نشان داد که افرادی که غلات کامل بیشتری مصرف میکنند ممکن است با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه باشند.
دستورالعملهای غذایی برای آمریکاییها ۲۰۱۵-۲۰۲۰ منبع مورد اعتماد مصرف حداکثر ۳۳٫۶ گرم فیبر در روز را بسته به سن و جنس فرد توصیه میکند.
چربی خوب
غذاهای چرب میتوانند منجر به چاقی شوند و به نظر می رسد افراد چاق بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان از جمله سرطان سینه هستند. مقداری چربی در رژیم غذایی برای عملکرد صحیح بدن ضروری است، اما مصرف نوع مناسب آن مهم است. چربیهای چند غیراشباع و تک غیراشباع می توانند در حد اعتدال مفید باشند.
این چربیها درمواد زیر وجود دارد:
- روغن زیتون؛
- آووکادوها؛
- دانه؛
- آجیل.
ماهیهای آب سرد، مانند سالمون و شاه ماهی، حاوی چربی غیراشباع سالم به نام امگا ۳ هستند. این چربی همچنین ممکن است به کاهش خطر سرطان سینه کمک کند.
نویسندگان یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ به یک مطالعه روی جوندگان اشاره کردند که در آن جوندگانی که ۸-۲۵٪ از کالری خود را به عنوان چربیهای امگا ۳ مصرف میکردند، به نظر میرسد ۲۰-۳۵٪ کمتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.
آنها همچنین به مطالعه دیگری که شامل بیش از ۳۰۰۰ زن بود اشاره کردند، که نشان داد کسانی که سطوح بالای امگا ۳ مصرف میکردند، ۲۵ درصد کمتر در معرض خطر عود سرطان سینه در ۷ سال آینده بودند.
فواید سلامتی اسیدهای چرب امگا ۳ ممکن است به دلیل توانایی آنها در کاهش التهاب باشد. التهاب ممکن است یک عامل کمک کننده برای سرطان سینه باشد.
غذاهایی که باید اجتناب کرد
غذاهایی که ممکن است خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه را افزایش دهند، عبارتند از:
- الکل؛
- شکر اضافه شده؛
- چربی؛
- گوشت قرمز؛
- غذاهای فرآوری شده.
الکل
مطالعات مختلفی به بررسی ارتباط بین مصرف منظم الکل و افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه پرداختهاند.
Breastcancer.org گزارش میدهد که الکل ممکن است سطح استروژن را افزایش دهد و به DNA آسیب برساند. آنها همچنین خاطرنشان کردند که زنانی که سه نوشیدنی الکلی در هفته مینوشند، خطر ابتلا به سرطان سینه را تا ۱۵ درصد افزایش میدهند. طبق برآوردها، با هر نوشیدنی اضافی در روز، این خطر حدود ۱۰ درصد افزایش مییابد.
قند
در تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۶، موش هایی که رژیم غذایی غنی از قند مانند رژیم غذایی معمولی در ایالات متحده داشتند، بیشتر در معرض ابتلا به تومورهای غدد پستانی مشابه سرطان سینه در انسان بودند. علاوه بر این، احتمال گسترش یا متاستاز این تومورها بیشتر بود.
چربی
برخی مطالعات نشان میدهد که همه چربیها مضر نیستند. اگرچه به نظر میرسد چربی حاصل از غذاهای فرآوری شده خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد، برخی از چربیهای گیاهی ممکن است به کاهش آن کمک کنند.
چربیهای ترانس نوعی چربی است که در غذاهای فرآوری شده و از پیش ساخته شده رایج است. دانشمندان آن را با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط دانستهاند. چربیهای ترانس بیشتر در غذاهای فرآوری شده مانند غذاهای سرخ شده، برخی کراکرها، دوناتها و کلوچهها یا شیرینیهای بستهبندی شده وجود دارندو افراد باید در صورت امکان مصرف چربیهای ترانس را محدود کنند.
گوشت قرمز
برخی از مطالعات ارتباطی بین گوشت قرمز و افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه پیدا کرده اند، به خصوص اگر فردی گوشت را در دمای بالا بپزد، که می تواند باعث ترشح سموم شود. علاوه بر این، گوشت های فرآوری شده و غذاهای سرد دارای چربی، نمک و مواد نگهدارنده بالایی هستند. اینها ممکن است به جای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. به طور کلی، به حداقل رساندن فرآوری یک غذا، آن را سالم تر می کند.
نکات دیگر
ویتامین D از غذاها و قرار گرفتن در معرض نور خورشید ممکن است به محافظت در برابر سرطان سینه کمک کند. ویتامین D در تخممرغ، ماهیهای آب سرد و محصولات غنی شده وجود دارد. فرد میتواند برای بررسی سطح ویتامین D خود با پزشک مشورت کند. اگر این مقدار کم باشد، پزشک ممکن است مکمل را توصیه کند.
چای سبز ممکن است چندین اثر مفید برای سلامتی داشته باشد. حاوی آنتیاکسیدان است و ممکن است به تقویت سیستمایمنی و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کند.
زردچوبه یک ادویه زرد رنگ است که ممکن است دارای خواص ضدالتهابی باشد که میتواند رشد سلولهای سرطان سینه را محدود کند.
حفظ وزن بدن سالم بهطور کلی برای سلامتی مفید است، اما به ویژه برای افرادی که مایل به جلوگیری از پیشرفت یا عود سرطان سینه هستند، مهم است. چاقی یک عامل خطر شناخته شده برای این بیماری است.
ورزش نیز مهم است. موسسه ملی سرطان گزارش میدهد که زنانی که به مدت ۴ ساعت در هفته یا بیشتر ورزش میکنند کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
صحبت کردن با سایر افراد مبتلا به این بیماری، تبادل دستور العملها و به اشتراک گذاشتن داستانهایی در مورد اینکه کدام غذاها کمک کرده اند ممکن است مفید باشد.
اپلیکیشن Breast Cancer Health line به افراد امکان دسترسی به یک جامعه آنلاین سرطان سینه را میدهد، جایی که کاربران میتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند و از طریق بحثهای گروهی از مشاوره و پشتیبانی برخوردار شوند.
نتیجهگیری:
پیروی از یک رژیم غذایی سالم که سرشار از میوهها و سبزیجات است و قند افزوده و چربی ترانس کمی دارد، ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. همچنین میتواند خطر چاقی را که احتمال ابتلای فرد به سرطان سینه و سایر سرطانها را افزایش میدهد، کاهش دهد،
منبع: medicalnewstoday.com