نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

علائم پیش‌دیابت را جدی بگیرید

بیماری‌‌ها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمان

 

خیلی از افرادی که پیش‌دیابت دارند از این مسئله مطلع نیستند. پیش‌دیابت عارضه‌ای است که در آن علائم به راحتی نادیده گرفته می‌شوند. به گفته‌ی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، فقط ۱۵ درصد از موارد پیش‌دیابت معمولا تشخیص داده می‌شوند. حالا چرا اینقدر مهم است که بدانید پیش‌دیابت دارید؟

پیش‌دیابت می‌تواند همان مشکلاتی را برای سلامتی ایجاد کند که دیابت نوع دوم به دنبال دارد. پیش‌دیابت داشتن یعنی اینکه خیلی احتمال دارد طی ده سال آینده به دیابت دچار شوید، مگر اینکه سبک زندگی‌تان را تغییر دهید.

یکی از مهم‌ترین کارهایی که می‌توانید برای درمان پیش‌دیابت انجام دهید، کم‌کردن وزن است. پیش‌دیابت خصوصا در میان افرادی که اضافه وزن دارند و در دهه ۴۰ و ۵۰ زندگی خود هستند بسیار شایع می‌باشد و روزبه‌روز نیز در حال افزایش است؛ اما مسئله فقط این نیست؛ حتی اگر پیش‌دیابت شما به دیابت منجر نشود، احتمال اینکه به بیماری‌های قلبی و عروقی دچار شوید خیلی زیاد است. ضمنا، تحقیقات اخیر نشان می‌دهد افرادی که پیش‌دیابت دارند، مانند کسانی که دیابت نوع دوم دارند، رگ‌های خونی‌شان تا حدودی آسیب می‌بیند.

پیش‌دیابت چیست؟

در پیش‌دیابت، سطح گلوکز خون بالاتر از حد نرمال است، اما هنوز به سطح دیابت نرسیده است. بنابراین بهتر می‌توانید بفهمید سطح نرمال گلوکز، پیش‌دیابت و دیابت چیست.

سطح قند خون ناشتا برای هر یک به شرح زیر است:
. نرمال: پایین‌تر از ۱۰۰
. پیش دیابت: ۱۰۰ تا ۱۲۵
. دیابت: بالاتر از ۱۲۵

علامت‌هایی که باید نسبت به آن‌ها دقیق باشید

چیزی که تشخیص پیش‌دیابت را سخت می‌کند این است که علائم آن واضح نیستند، البته اگر اصلا علامتی وجود داشته باشد! خیلی از افراد به‌واسطه‌ی یک آزمایش خون روتین متوجه می‌شون که پیش‌دیابت دارند؛ اما علامت‌هایی وجود دارد که باید نسبت به آن‌ها دقیق باشید.
اگر دور کمرتان زیاد است پس بیشتر احتمال دارد پیش‌دیابت داشته باشید. دور کمر زیاد علامتی از مقاومت به انسولین است؛ عارضه‌ای که در آن سلول‌ها به انسولین واکنش مناسب نشان نمی‌دهند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس ساخته شده و به گلوکز کمک می‌کند وارد سلول‌ها شوند و انرژی تولید شود.

تمام مدت احساس خستگی می‌کنید
خستگی یکی از علائم بسیاری از بیماری‌های شایع است، از جمله دیابت نوع دوم. اگر اغلب احساس خستگی می‌کنید می‌تواند ناشی از استرس، کمبود آهن، کم‌کاری تیروئید یا دیگر مشکلات سلامتی باشد، اما پیش‌دیابت را هم باید در این لیست جا دهید. وقتی پیش‌دیابت دارید، سلول‌های شما به سختی می‌توانند گلوکز لازم برای تولید انرژی را انتقال دهند، بنابراین احساس خستگی می‌کنید چون سلول‌ها به طور یکنواخت گلوکز نمی‌گیرند تا تولید انرژی کنند.

بینایی‌تان مثل قبل نیست
اگر پیش‌دیابت یا دیابت داشته باشید، سطح قندخون‌تان خیلی بالاست و ممکن است به مشکلات بینایی دچار باشید، مانند تاری دید گذرا. دلیل این اتفاق این است که گلوکز بالا، آب را از بافت‌ها می‌گیرد، از جمله از شبکیه که پشت چشم است. به این عارضه رتینوپاتی دیابتیک می‌گویند. ضمنا گلوکز بالا می‌تواند به رگ‌های پشت چشم آسیب بزند.

رتینوپاتی در دیابت نوع دوم شایع‌تر است؛ اما تحقیقات نشان می‌دهد این آسیب می‌تواند زودتر یعنی در مرحله‌ی پیش دیابت هم شروع شود. مطالعه‌ای دریافت ۸ درصد از افرادی که پیش‌دیابت دارند، دچار رتینوپاتی دیابتی می‌شوند. رتینوپاتی دیابتی می‌تواند منجر به کاهش بینایی یا حتی نابینایی شود، بنابراین باید آن را جدی بگیرید.

دفعات بیشتری ادرار می‌کنید
اگر دفعات ادرارکردنتان زیاد شده می‌تواند علامت دیابت باشد اما احتمال پیش‌دیابت هم وجود دارد. اگر شب‌ها بیشتر از یک بار برای ادرارکردن بیدار می‌شوید، از پزشکتان بخواهید سطح قند خون ناشتایتان را چک کند. علاوه بر تکرر ادرار، بیشتر احساس تشنگی خواهید کرد چون بدنتان سعی می‌کند آبی را که از طریق ادرار از دست می‌دهید جبران کند.

تغییرات بی‌دلیل در وزن دارید
افرادی که پیش‌دیابت و دیابت دارند، اغلب تغییرات وزن را نیز تجربه می‌کنند. افزایش وزن، ریسک فاکتوری برای ابتلا به هر دو عارضه است. بنابراین ممکن است بعد از افزایش وزن بدون تغییری در سبک زندگی، ممکن است متوجه شوید پیش‌دیابتتان شروع شده است. افزایش دور کمر نیز ریسک فاکتور دیگری است. اما وقتی سطح قندخون بالا می‌رود، کاهش وزن علامتی شایع است، خصوصا اگر قند خون ناشتا به سطح دیابتیک برسد.
وقتی سلول‌ها به دلیل مقاومت به انسولین نمی‌توانند گلوکز کافی بگیرند، تجزیه‌ی چربی یکی از راه‌های جایگزین برای تامین انرژی می‌شود و بدن چربی از دست می‌دهد.

زخم‌هایتان دیر خوب می‌شوند
دیابت، جریان خون به سمت پاها را کاهش می‌دهد و همچنین بر واکنش سیستم ایمنی اثر می‌گذارد، به گونه‌ای که التیام زخم به کُندی صورت می‌گیرد. بنابراین، بریدگی‌‌ها، خراش‌ها و زخم‌ها به مدت زمان طولانی‌تری برای خوب شدن نیاز دارند. این اتفاق در دیابت نوع دوم شایع‌تر است، اما در مرحله‌ی پیش‌دیابت هم می‌تواند چنین مشکلی پیش بیاید.

دیگر علائمی که با مشاهده‌ی آن‌ها مخصوصا در صورت تداوم، باید قندخون را اندازه گرفت
تمایل بیش از حد به مصرف شیرینی‌جات، تحریک‌پذیری و نوسانات خلقی ناگهانی، سرگیجه و لرزش و عدم تمرکز در انجام کارها

چه باید بکنید اگر پیش‌دیابت دارید؟

اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، کاهش ۵ تا ۱۰ درصد از وزن بدن می‌تواند سطح قندخونتان را بهبود بخشد و ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم را کاهش دهد. این اندازه کاهش وزن، مقداری است که می‌تواند به نفع سلامت قلب‌وعروقتان هم باشد.
ورزش هم می‌تواند به کاهش وزن کمک کند؛ اما در پیشگیری از پیش‌دیابت نیز نقش مهمی دارد. ورزش روشی عالی برای بهبود مقاومت به انسولین است. حین و بعد از ورزش، سلول‌ها گلوکز را بدون نیاز به انسولین جذب می‌کنند. ضمنا ورزش، بافت عضله را افزایش می‌دهد که جذب گلوکز از جریان خون را بیشتر می‌کند، بنابراین بدنتان مجبور نیست انسولین زیادی تولید کند.

کلام پایانی

اگر پیش‌دیابت داشته باشید، ممکن است برخی از این علائم را داشته باشید یا هیچ علامتی نداشته باشید. به همین دلیل مهم است هر ۶ ماه یک بار، سطح قندخون ناشتایتان را چک کنید تا مطمئن شوید در حدی نرمال است. اگر متوجه شدید پیش‌دیابت دارید، تغییراتی در سبک زندگی، خصوصا کاهش وزن اغلب می‌تواند موثر باشد.

منبع: tebyan.net


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند