نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

سرطان تیروئید چیست و چگونه درمان می‌شود؟

بیماری‌‌ها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمان

 

به گزارش سایت webmd.com

سرطان تیروئید انواع مختلفی دارد و ۹۰٪ از انواع آن شامل سرطان پاپیلاری و فولیکولی است. سرطان تیروئید بیشتر زنان را مبتلا می‌کند به گونه‌ای که ۱۰٪ از موارد ابتلا در دوران بارداری یا ۱ سال بعد از زایمان ایجاد می‌شوند. بهترین روش درمان این سرطان، جراحی است. این سرطان نرخ بقای ۵ ساله ۹۷٪ دارد و به درمان خوب جواب می‌دهد.

سرطان تیروئید به رشد و تکثیر بی‌رویه سلول‌های تیروئید گفته می‌شود. تیروئید غده‌ای پروانه‌ای شکل است که در قاعده گردن و درست در پایه گردن قرار دارد. این غده هورمون‌هایی تولید می‌کند که در تنظیم ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و وزن و متابولیسم بدن موثر هستند.

سرطان تیروئید ممکن است در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نکند. اما همانطور که رشد می‌کند، می‌تواند علائم و نشانه‌هایی مانند تورم در گردن، تغییرات صدا و مشکل در بلع را ایجاد کند. انواع مختلفی از سرطان تیروئید وجود دارد. اکثر انواع به کندی رشد می‌کنند، اگرچه برخی از انواع می‌توانند بسیار تهاجمی باشند. اکثر سرطان‌های تیروئید با شیوه درست، قابل درمان هستند.

به نظر می‌رسد، با افزایش تشعشعات موجود در زندگی انسان، میزان ابتلا به سرطان تیروئید نیز افزایش یافته است. از این رو معاینه منظم غده تیروئید بسیار حیاتی است.

انواع سرطان تیروئید

سرطان به رشد غیرطبیعی سلول‌های بدن گفته می‌شود. هر سرطانی ممکن است نمونه خوش‌خیم یا بدخیم داشته باشد؛ یعنی متاستاز نکند یا بکند. سر‌طان تیروئید نیز دارای نمونه‌های خوش‌خیم و بدخیم است. در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد.

سرطان‌های خوش‌خیم غده تیروئید

بزرگ شدن تیروئید و ندول تیروئید، سرطان‌های خوش‌خیمی هستند که ممکن است در تیروئید هر فرد رخ دهند.

۱. بزرگ شدن تیروئید

غده تیروئید بزرگ غیرطبیعی گاهی اوقات گواتر نامیده می‌شود. برخی از گواترها منتشر هستند، به این معنی که کل غده بزرگ می‌شود. سایر گواترها، ندولار (گره دار) هستند، به این معنی که غده بزرگ است و یک یا چند گره (برجستگی) در آن وجود دارد. دلایل زیادی وجود دارد که غده تیروئید ممکن است بزرگتر از حد معمول باشد و بیشتر اوقات این غده سرطانی نیست. گواتر منتشر و گره‌دار معمولاً به دلیل عدم تعادل در برخی هورمون‌ها ایجاد می‌شوند. به عنوان مثال، دریافت نکردن ید کافی در رژیم غذایی می‌تواند باعث تغییراتی در سطح هورمون‌ها شود و منجر به گواتر شود. تغییرات در اندازه و شکل غده تیروئید اغلب می‌تواند توسط بیماران یا پزشک آنها احساس یا حتی مشاهده شود.

۲. ندول تیروئید

توده‌ها یا برجستگی‌های غده تیروئید را ندول تیروئید می‌نامند. بیشتر گره‌های تیروئید خوش خیم هستند، اما از هر ۲۰ ندول ۲ یا ۳ تا از آنها سرطانی هستند. گاهی اوقات این گره‌ها بیش از حد هورمون تیروئید تولید می‌کنند و باعث پرکاری تیروئید می‌شوند. ندول‌هایی که بیش از حد هورمون تیروئید تولید می‌کنند تقریباً همیشه خوش خیم هستند.

بیشتر ندول‌ها کیست‌هایی هستند که با مایع یا با فرم ذخیره‌شده هورمون تیروئید به نام کلوئید پر شده‌اند. گره‌های جامد، مایع یا کلوئید کمی دارند و احتمال سرطانی‌شدن آنها بیشتر است. با این حال، بیشتر گره‌های جامد سرطانی نیستند. برخی از انواع ندول‌های جامد، مانند گره‌های هیپرپلاستیک و آدنوم، سلول‌های زیادی دارند، اما این سلول‌ها سرطانی نیستند.

ندول‌های خوش‌خیم تیروئید گاهی اوقات می‌توانند به حال خود رها شوند (بدون درمان بمانند) و تا زمانی که رشد نمی‌کنند یا علائمی ایجاد نمی‌کنند، از نزدیک تحت نظر قرار گیرند. برخی دیگر ممکن است به درمان نیاز داشته باشند.

سرطان‌‌های بدخیم غده تیروئید

مواردی که در بخش قبل بررسی کردیم، معمولا جزو سر‌طان تیروئید به حساب نمی‌آیند. چرا که در نود درصد اوقات خوش خیم هستند و راه‌های درمان زیادی دارند.

طبق گفته cancer.org، سرطان‌های اصلی غده تیروئید شامل موارد زیر هستند:

  • سرطان‌های تمایز یافته شامل سرطان پاپیلاری تیروئید، فولیکولی و هورتل؛
  • مدولاری؛
  • آناپلاستیک.

بیشتر سرطان‌های غده تیروئید، سرطان‌های متمایز هستند. سلول‌های این سرطان‌ها وقتی در آزمایشگاه دیده می‌شوند، بسیار شبیه بافت طبیعی تیروئید هستند. این سرطان‌ها از سلول‌های فولیکولی تیروئید ایجاد می‎‌شوند. در ادامه انواع اصلی سرطان غده تیروئید را بررسی خواهیم کرد.

۱. سرطان پاپیلاری تیروئید (آدنوکارسینوم پاپیلاری)

سرطان پاپیلاری شایع‌ترین شکل سر‌طان تیروئید است، به طوری که حدود ۸۰ درصد از موارد ابتلا به سر‌طان تیروئید، به این نوع مبتلا هستند. این سرطان‌ها تمایل به رشد بسیار آهسته دارند و معمولاً فقط در یک لوب غده تیروئید ایجاد می‌شوند. سرطان‌های پاپیلاری با وجود اینکه به کندی رشد می‌کنند، اغلب به غدد لنفاوی گردن گسترش می‌یابند. حتی زمانی که این سرطان‌ها به غدد لنفاوی گسترش یافته‌اند، اغلب می‌توانند با موفقیت درمان شوند و به ندرت کشنده هستند.

انواع مختلفی از سرطان‌های پاپیلاری وجود دارد. در این بین، نوع فرعی فولیکولی (که نوع مختلط پاپیلاری-فولیکولی نیز نامیده می‌شود) شایع‌ترین شکل این سرطان غده تیروئید است. زمانی که این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، امید به درمان خوبی مشابه نوع استاندارد سرطان پاپیلاری دارد و به همان روش درمان می‌شود. سایر زیرگروه‌های کارسینوم پاپیلاری (ستونی، سلول بلند، اسکلروزان منزوی و منتشر) چندان رایج نیستند و تمایل به رشد و گسترش سریع‌تر دارند.

۲. سرطان فولیکولی تیروئید (کارسینوم فولیکولی)

سرطان فولیکولی شایع‌ترین نوع بعدی است که از ۱۰٪ از موراد ابتلا به سر‌طان تیروئید را تشکیل می‌دهد. این بیماری در کشورهایی که مردم ید کافی در رژیم غذایی خود دریافت نمی‌کنند، بیشتر شایع است. این سرطان‌ها معمولاً به غدد لنفاوی سرایت نمی‌کنند، اما می‌توانند به سایر قسمت‌های بدن مانند ریه‌ها یا استخوان‌ها سرایت کنند. امید به درمان سرطان فولیکولی به خوبی سرطان پاپیلاری نیست، اگرچه هنوز در بیشتر موارد قابل درمان است.

۳. سرطان سلولی هورتل (کارسینوم سلول اکسیفیل)

این نوع نادر از سرطان غده تیروئید زمانی یکی از انواع سر‌طان تیروئید فولیکولی در نظر گرفته می‌شد. اکنون آن را نوع خاص خود می‌دانند زیرا سلول‌های سرطانی رفتار متفاوتی دارند و به درمان‌های مختلف پاسخ می‌دهند. سر‌‌طان تیروئید سلول هورتل تهاجمی است و می‌تواند با رشد خود ساختار گردن را درگیر کند و به سایر قسمت‌های بدن منتشر شود.

۴. سرطان تیروئید مدولاری

سرطان مدولاری تیروئید (MTC) حدود ۴ درصد از سرطان‌های تیروئید را تشکیل می‌دهد. این سرطان از سلول‌های C غده تیروئید که به طور معمول کلسی تونین (هورمونی که به کنترل میزان کلسیم در خون کمک می‌کند) تولید می‌کند، به وجود می‌آید. گاهی اوقات این سر‌طان تیروئید می‌تواند به غدد لنفاوی، ریه‌ها یا کبد حتی قبل از کشف ندول تیروئید گسترش یابد.

یافتن و درمان این نوع سر‌طان تیروئید دشوار است. به طور کلی دو نوع سرطان مدولاری تیروئید وجود دارد:

  • سرطان مدولاری پراکنده، که ۸۰ درصد از موارد این سرطان را تشکیل می‌دهد. مدولاری پراکند ارثی نیست (به این معنی که در خانواده‌ها اجرا نمی‌شود). بیشتر در افراد مسن رخ می‌دهد و اغلب تنها یک لوب تیروئید را تحت تاثیر قرار میدهد.
  • سرطان مدولاری خانوادگی، که ارثی است و ۲۰ تا ۲۵ درصد می‌تواند در هر نسل از یک خانواده رخ دهد. این سرطان‌ها اغلب در دوران کودکی یا اوایل بزرگسالی ایجاد می‌شوند و می‌توانند زود گسترش پیدا کنند. بیماران سرطان مدولاری خانوادگی معمولا در چندین ناحیه هر دو لوب سرطان دارند. این بیماری اغلب با افزایش خطر سایر انواع تومورها مرتبط است.

۵. سرطان آناپلاستیک

کارسینوم آناپلاستیک (که به آن کارسینوم تمایز نیافته نیز می‌گویند) شکل نادری از سرطان غده تیروئید است که حدود ۲ درصد از کل سرطان‌های تیروئید را تشکیل می‌دهد. تصور می‌شود که این بیماری گاهی اوقات از یک سرطان پاپیلاری یا فولیکولی موجود ایجاد می‌شود. این سرطان تمایز نیافته نامیده می‌شود زیرا سلول‌های سرطانی شباهت زیادی به سلول‌های تیروئید طبیعی ندارند. سرطان آناپلاستیک اغلب به سرعت به گردن و سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابد و درمان آن بسیار سخت است.

۶. سایر سرطان‌های نادر غده تیروئید

کمتر از ۴ درصد از سرطان‌های یافت شده در غده تیروئید، لنفوم تیروئید، سارکوم تیروئید یا سایر تومورهای نادر مانند سرطان پاراتیروئید هستند.

علائم سرطان تیروئید

اکثر سرطان‌های تیروئید در اوایل بیماری هیچ علامت یا علائمی ایجاد نمی‌کنند. طبق گفته mayoclinic، همانطور که سرطان غده تیروئید رشد می‌کند، ممکن است باعث موارد زیر شود:

  • یک توده (ندول) که می‌تواند از طریق پوست روی گردن شما احساس شود.
  • احساس این که یقه‌های پیراهن در حال تنگ شدن هستند.
  • تغییراتی در صدای شما، از جمله افزایش خشونت صدا
  • مشکل در بلع
  • متورم شدن غدد لنفاوی در گردن
  • درد در گردن و گلو.

در صورت مشاهده هر یک از علائم، باید در اسرع وقت به فوق تخصص غدد مراجعه نمایید.

علل ابتلا به سرطان تیروئید

سرطان غده تیروئید زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های تیروئید تغییراتی در DNA خود ایجاد می‌کنند. دی ان ای یک سلول حاوی دستورالعمل‌هایی است که به سلول می‌گوید چه کاری انجام دهد. تغییراتی که پزشکان آنها را جهش می‌نامند، به سلول‌ها می‌گوید که به سرعت رشد کرده و تکثیر شوند. سلول‌های تجمع‌یافته توده‌ای به نام تومور را تشکیل می‌دهند.

متخصصان تا کنون از علت اصلی جهش دی ان ای اطلاعی ندارند، اما معتقدند برخی از موارد زیر می‌توانند باعث این تغییر آن شود:

  • سابقه خانوادگی ژن معیوب به نام ژن RET
  • داشتن یک بیماری تیروئید مانند بزرگ شدن تیروئید (گواتر) یا گره‌های تیروئید
  • قرار گرفتن در معرض برخی از اشکال پرتو، مانند درمان پرتودرمانی دوران کودکی
  • التهاب تیروئید
  • یک بیماری روده‌ای به نام پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP)
  • آکرومگالی، یک بیماری نادر که در آن بدن هورمون رشد بیش از حد تولید می‌کند.

همچنین ابتلا به سایر بیماری‌های غده تیروئید می‌تواند باعث بروز سرطان شود. ناگفته نماند سرطان تیروئید نیز می‌تواند باعث بروز بیماری‌های دیگر غده تیروئید شود.

تشخیص سرطان تیروئید

آزمایشات برای تشخیص سر‌طان تیروئید ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آزمایشات تیروئید

آزمایش خون تیروئید سطح هورمون‌ها از جمله T3 و T4 و هورمون محرک تیروئید (TSH) را بررسی می‌کند. آزمایش خون همچنین می‌تواند به شناسایی شرایط غیر‌سرطانی غده تیروئید مانند کم کاری تیروئید (تیروئید کم‌کار) یا پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) کمک کند.

سونوگرافی

سونوگرافی می‌تواند به تعیین اینکه آیا توده در گردن شما جامد است یا مایع، کمک کند. همچنین نشان می‌دهد که آیا گره‌های لنفاوی تحت تأثیر قرار گرفته اند یا خیر.

بیوپسی

در این آزمایش پزشک مقداری از بافت تیروئید را برای بررسی زیر میکروسکوپ برمی‌دارد. رایج‌ترین نوع بیوپسی، آسپیراسیون مورد نیاز ظریف نامیده می‌شود، در غیر این صورت، پزشک ممکن است یک نیمه تیروئیدکتومی برای برداشتن نمونه بافت انجام‌ دهد.

اسکن رادیوایزوتوپ

این آزمایش معمولاً در صورتی انجام می‌شود که آزمایش خون نشان دهنده پرکاری تیروئید باشد. قبل از انجام اسکن دوربین گاما، مقدار کمی مایع رادیواکتیو (مانند ید) به ورید بازوی شما تزریق می‌شود. سپس مقدار مایع رادیواکتیو جذب شده توسط غده تیروئید اندازه گیری می‌شود.

اسکن‌های دیگر

اگر سرطان غده تیروئید در شما تشخیص داده شود، ممکن است اسکن‌های دیگری انجام دهید تا ببینید آیا سرطان به سایر قسمت‌های بدن شما سرایت کرده است یا خیر.

این آزمایشات ممکن است شامل:

  • سی تی اسکن
  • ام آر آی
  • اسکن PET.

آزمایش ژنتیک برای تشخیص سر‌طان تیروئید

بخشی از سرطان مدولاری تیروئید ناشی از ژن‌های ارثی است که از والدین به فرزندان منتقل می‌شود. اگر سرطان مدولاری تیروئید برای شما تشخیص داده شود، ممکن است ارائه دهنده شما ملاقات با یک مشاور ژنتیک را برای بررسی آزمایش ژنتیک توصیه کند. دانستن اینکه شما یک ژن ارثی دارید، می‌تواند به شما در درک خطر ابتلا به انواع دیگر سرطان و اینکه ژن ارثی شما ممکن است برای فرزندانتان معنی داشته باشد کمک کند.

درمان سرطان تیروئید

گزینه‌های درمان سر‌طان تیروئید شما به نوع و مرحله سرطان تیروئید، سلامت کلی و ترجیحات شما بستگی دارد. اکثر افرادی که مبتلا سرطان تیروئید تشخیص داده می‌شودن، امید به درمان بسیار خوبی دارند، چرا که بیشتر سرطان‌های تیروئید قابل درمان هستند.

ممکن است برای سرطان‌های خوش خیم‌تر مانند تیروئید پاپیلاری بسیار کوچک (میکرو کارسینوم پاپیلاری) فورا نیازی به درمان نباشد چرا که این سرطان‌ها خطر رشد یا گسترش کمی دارند. به عنوان جایگزینی برای جراحی یا سایر درمان ها، ممکن است نظارت فعال بر سرطان گزینه بهتری باشد. به طور کلی شیوه‌های زیر در درمان سرطان تیروئید، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

عمل جراحی سرطان تیروئید

اکثر افراد مبتلا به سر‌طان تیروئید که نیاز به درمان دارند، برای برداشتن بخشی یا تمام تیروئید تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند. اینکه تیم مراقبت های بهداشتی شما چه عملی را توصیه می کند به نوع سر‌طان تیروئید، اندازه سرطان و اینکه آیا سرطان فراتر از تیروئید به غدد لنفاوی گسترش یافته است، بستگی دارد. تیم مراقبت شما همچنین ترجیحات شما را هنگام ایجاد یک برنامه درمانی در نظر می‌گیرد. عمل‌های مورد استفاده برای درمان سر‌طان تیروئید عبارتند از:

  • برداشتن تمام یا بیشتر تیروئید (تیروئیدکتومی): عمل برداشتن غده تیروئید ممکن است شامل برداشتن تمام بافت تیروئید یا بیشتر بافت تیروئید باشد. جراح اغلب لبه‌های کوچکی از بافت تیروئید را در اطراف غدد پاراتیروئید باقی می‌گذارد تا خطر آسیب به غدد پاراتیروئید را کاهش دهد که به تنظیم سطح کلسیم در خون شما کمک می‌کند.
  • برداشتن بخشی از تیروئید (لوبکتومی تیروئید): در طول لوبکتومی تیروئید، جراح نیمی از تیروئید را برمی‌دارد. اگر سرطان غده تیروئید رشد آهسته‌ای داشته باشد یا ندول مشکوکی در تیروئید وجود داشته باشد، این عمل جراحی توصیه می‌شود.
  • برداشتن غدد لنفاوی گردن (تحلیل گره لنفاوی): سر‌طان تیروئید اغلب به غدد لنفاوی مجاور در گردن گسترش می‌یابد. معاینه اولتراسوند گردن قبل از جراحی ممکن است نشانه‌هایی از گسترش سلول‌های سرطانی به غدد لنفاوی را نشان دهد. در این صورت، جراح ممکن است برخی از غدد لنفاوی گردن را برای آزمایش بردارد.

هورمون درمانی سرطان تیروئید

از این درمان برای جایگزینی هورمون‌های تولید شده در تیروئید استفاده می‌شود. داروهای هورمون درمانی سر‌طان تیروئید معمولاً به شکل قرص مصرف می‌شوند و می‌توان از آن برای موارد زیر استفاده کرد:

جایگزینی هورمون‌های تیروئید بعد از جراحی: اگر تیروئید شما به طور کامل برداشته شود، باید تا پایان عمر از هورمون‌های تیروئیدی استفاده کنید تا جایگزین هورمون‌هایی شود که تیروئید قبل از عمل شما می‌ساخته است. این درمان جایگزین هورمون‌های طبیعی شما می‌شود، بنابراین وقتی متخصص غدد دوز مناسب برای شما را پیدا کند، نباید هیچ عارضه‌ای داشته باشد.

سرکوب رشد سلول‌های سرطانی تیروئید:. دوزهای بالاتر هورمون درمانی می‌تواند تولید هورمون محرک تیروئید (TSH) را از غده هیپوفیز مغز شما سرکوب کند. TSH می‌تواند باعث رشد سلول‌های سرطانی تیروئید شود. این درمان معمولا برای سر‌طان تیروئید تهاجمی توصیه می‌شود.

ید رادیواکتیو

درمان با ید رادیواکتیو از نوعی ید رادیواکتیو استفاده می‌کند تا سلول‌های تیروئید و سلول‌های سرطانی تیروئید را که ممکن است پس از جراحی باقی بمانند را از بین ببرد. این شیوه اغلب برای درمان سرطان‌های متمایز تیروئید که خطر انتشار به سایر قسمت‌های بدن را دارند، استفاده می‌شود.

همه انواع سرطان غده تیروئید به این درمان پاسخ نمی‌دهند. اما برخی انواع مانند سر‌طان تیروئید پاپیلاری، فولیکولی و سلول هارتل، احتمال بیشتری دارد که به این درمان پاسخ دهند. سرطان های آناپلاستیک و مدولاری تیروئید معمولاً با ید رادیواکتیو درمان نمی‌شوند.

در این درمان، ید رادیو اکتیو به صورت کپسول یا مایع مصرف می‌شود و بخش عمده آن توسط سلول‌های تیروئید و سلول‌های سرطانی تیروئید جذب می‌شود، بنابراین خطر آسیب رساندن به سایر سلول‌های بدن شما کم است.

 تزریق الکل به سرطان‌ها

فرسایش الکلی شامل استفاده از سوزن برای تزریق الکل به نواحی کوچک سر‌طان تیروئید است. الکل باعث کوچک شدن سلول‌های سرطانی تیروئید می‌شود.

فرسایش الکلی ممکن است گزینه‌ای برای درمان نواحی کوچک سر‌طان تیروئید باشد، مانند سرطانی که بعد از جراحی در غدد لنفاوی پیدا می‌شود. این درمان معمولا برای افرادی که قبل از عمل وضعیت جسمانی خوبی ندارند، توصیه می‌شود.

درمان دارویی هدفمند

درمان‌های دارویی هدفمند بر روی مواد شیمیایی خاص موجود در سلول‌های سرطانی تمرکز دارند. با مسدود کردن این مواد شیمیایی، درمان‌های دارویی هدفمند می‌توانند باعث مرگ سلول‌های سرطانی شوند. برخی از این درمان‌ها به صورت قرص و برخی از طریق رگ انجام می‌شوند.

درمان سرطان تیروئید با پرتو درمانی

در این درمان از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون‌ها برای نابود کردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. اگر سرطان شما به درمان‌های دیگر پاسخ ندهد یا اگر عود کند، ممکن است پرتودرمانی توصیه شود. پرتودرمانی می تواند به کنترل درد ناشی از سرطان که به استخوان‌ها گسترش می‌یابد کمک کند. عوارض جانبی پرتودرمانی به این بستگی دارد که پرتو در کدام ناحیه مورد استفاده قرار گرفته است. اگر هدف آن گردن باشد، عوارض جانبی ممکن است شامل واکنشی شبیه آفتاب سوختگی روی پوست، سرفه و بلع دردناک باشد.

درمان سر‌طان تیروئید با شیمی درمانی

شیمی درمانی یک درمان دارویی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. داروهای شیمی درمانی مختلفی وجود دارد که می‌توانند به تنهایی یا ترکیبی استفاده شوند. برخی از آنها به شکل قرص هستند، اما بیشتر آنها از طریق رگ تزریق می‌شوند. شیمی درمانی ممکن است به کنترل سرطان‌های تیروئید با رشد سریع، مانند سر‌طان تیروئید آناپلاستیک کمک کند. در شرایط خاص، شیمی درمانی ممکن است برای انواع دیگر سر‌طان تیروئید استفاده شود. گاهی اوقات شیمی درمانی با پرتو درمانی ترکیب می‌شود. عوارض جانبی شیمی درمانی به داروهای خاصی که دریافت می‌کنید بستگی دارد.

از بین بردن سلول‌های سرطانی با گرما و سرما

سلول‌های سرطانی تیروئید که به ریه ها، کبد و استخوان‌ها گسترش می‌یابند را می‌توان با گرما و سرما درمان کرد. فرسایش فرکانس رادیویی از انرژی الکتریکی برای گرم کردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند و باعث مرگ آنها می‌شود. روش دیگر از یک گاز برای منجمد کردن و از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. این درمان‌ها می‌توانند به کنترل مناطق کوچکی از سلول‌های سرطانی کمک کنند.

عوامل خطر سرطان تیروئید

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سر‌طان تیروئید را افزایش دهند عبارتند از:

  • جنسیت. سر‌طان تیروئید در زنان بیشتر از مردان رخ می‌دهد. کارشناسان فکر می‌کنند که این عامل ممکن است به هورمون استروژن مرتبط باشد.
  • قرار گرفتن در معرض سطوح بالای تابش. پرتودرمانی سر و گردن خطر ابتلا به سرطان غده تیروئید را افزایش می‌دهد.
  • برخی از سندرم‌های ژنتیکی ارثی. سندرم‌های ژنتیکی که خطر ابتلا به سر‌طان تیروئید را افزایش می‌دهند شامل سرطان مدولاری تیروئید خانوادگی، نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، سندرم کاودن و پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی است.

عوارض سرطان غده تیروئید

سرطان تیروئید علیرغم درمان موفقیت آمیز می‌تواند عود کند، حتی اگر تیروئید خود را برداشته باشید. اگر سلول‌های سرطانی قبل از برداشتن تیروئید به فراتر از تیروئید گسترش یابند، این اتفاق می‌افتد.

اکثر سرطان‌های تیروئید، از جمله شایع‌ترین انواع آن‌ها مانند پاپیلاری و فولیکولی، احتمال عود ندارند. فوق تخصص کبد می‌تواند به شما بگوید که آیا سرطان شما با توجه به ویژگی‌های سرطان خطر عود بیشتری دارد یا خیر. اگر سرطان شما تهاجمی باشد یا اگر فراتر از تیروئید شما رشد کند، احتمال عود آن بیشتر است. زمانی که سرطان غده تیروئید عود می‌کند، عوارض معمولاً در پنج سال اول پس از تشخیص شما دیده می‌شوند.

در صورتی که سرطان شما عود کند می‌تواند اندام‌های زیر را با اختلال مواجه کند:

  • غدد لنفاوی گردن
  • ریه‌ها
  • استخوان‌ها
  • مغز
  • کبد
  • پوست

سرطان تیروئید و بارداری

سرطان غده تیروئید دومین سرطان شایع در زنان باردار است ( سرطان سینه اولین است). تقریباً ۱۰ درصد از سرطان‌های تیروئید در دوران بارداری یا در سال اول پس از زایمان ایجاد می‌شوند. کارشناسان بر این باورند که نوسانات سطح هورمون در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد سرطان شود.

اگر در دوران بارداری تشخیص سر‌طان تیروئید دریافت کردید، متخصص داخلی یا غدد شما می‌تواند گزینه‌های درمانی را مورد بحث قرار دهد. بسته به نوع و شدت سرطان، ارائه‌دهنده شما ممکن است تاخیر درمان را تا پس از زایمان توصیه کند. اگر نیاز به درمان فوری داشته باشید می‌توانید تحت عمل جراحی برای برداشتن غده سرطانی قرار گیرید.

در چه صورت برای سرطان تیروئید باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر علائمی از این بیماری دارید، برای تشخیص باید به فوق تخصص غدد مراجعه نمایید. در صورتی که سرطان در شما تشخیص داده شود، گزینه‌های درمانی برای شما شرح داده می‌شوند. بسیاری از سرطان‌های تیروئید نیازی به درمان ندارند و فقط باید تحت نظر قرار گیرند.

سوالات متداول

در ادامه سوالات شما را بررسی خواهیم کرد.

کم کاری تیروئید می‌تواند به سرطان تیروئید منجر شود؟

کم کاری تیروئید، بیماری است که در آن هورمون‌های تیروئید کمتر از حد لازم ساخته می‌شوند. این اختلال نمی‌تواند باعث سرطان غده تیروئید شود.

پر کاری تیروئید می‌تواند به سرطان تیروئید منجر شود؟

پرکاری تیروئید بیماری است که در آن هورمون‌های تیروئید بیشتر از حد نیاز ترشح می‌شوند. این اختلال نیز مانند کم کاری تیروئید، نمی‌تواند باعث سر‌طان تیروئید شود.

آیا سرطان تیروئید درمان دارد؟

بیشتر سرطان‌های تیروئید قابل درمان هستند و امید به درمان بالایی دارند. جراحی، شیمی درمانی و هورمون درمانی نمونه‌هایی از آن‌ها هستند.

آیا سرطان تیروئید متاستاز می‌کند؟

متاستاز به انتشار سلول‌های سرطانی توسط خون به سراسر بدن گفته می‌شود. سر‌طان تیروئید گاهی اوقات به غدد لنفاوی مجاور یا سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابد. البته اکثریت سرطان‌های تیروئید قابلی متاستاز ندارند.

گرفتگی صدا در چه صورتی نشانه سرطان تیروئید است؟

غده تیروئید شما درست زیر حنجره قرار دارد (که بیشتر به عنوان جعبه صدای شما شناخته می‌شود). سرطان غده تیروئید ممکن است روی جعبه صدا فشار بیاورد و باعث گرفتگی صدا یا تغییر صدا شود. البته این یک روش غیر معمول برای تشخیص سرطان تیروئید است. با این حال اگر صدای شما بدون دلیل خاصی شروع به خشن شدن کرد، باید برای انجام آزمایش تیروئید اقدام کنید.

طول عمر بیماران سرطان تیروئید چقدر است؟

سرطان‌های تیروئید اغلب قابل درمان هستند و درصد امید به زندگی بالایی دارند. به طوری که بیش از ۹۷ درصد افراد مبتلا به این بیماری بیش از ۵ سال بعد از تشخیص عمر می‌کنند.

داروی سرطان تیروئید چیست؟

هیچ داروی خاصی نمی‌تواند روند تکثیر سلول‌های سرطانی را معکوس کند. از این رو تمام داروها روی از بین بردن سلول‌های سرطانی متمرکز هستند. داروهای مورد استفاده در هورمون درمانی و شیمی درمانی نمونه‌هایی از این داروها هستند.
همچنین اگر شما عمل برداشتن تیروئید را انجام داده باشید، باید برای جبران هورمون‌های که دیگر تولید نمی‌شوند، تا آخر عمر داروهای تیروئید مانند لووتیروکسین (لووکسیل، سینتروید، تیروسینت، یونیتروید، یونیتروید) مصرف کنید.

فرق سرطان تیروئید با سرطان حنجره و گلو چیست؟

سلول‌های سرطان حنجره عموما کارسینوم سلول سنگفرشی هستند. به این معنی که سرطان بیشتر در پوست نرمی که حنجره را می‌پوشاند ایجاد می‌شود. اما سرطان غده تیروئید از تکثیر سلول‌های خود تیروئید به وجود می‌آید. هر دو سرطان می‌توانند به غدد لنفاوی گلو گسترش یابند. سرطان حنجره ممکن است با علائمی مانند گوش درد و مشکل در تنفس همراه باشد.

ندول تیروئید می‌تواند به سرطان تیروئید منجر شود؟

در واقع ندول تیروئید خود نوعی سرطان خوش خیم است. بیشتر اوقات این گره‌ها هیچ عارضه‌ای ندارند و به سرطان پیشرفته‌تری تبدیل نمی‌شوند. با این حال تبدیل شدن آن‌ها به سرطان غده تیروئید غیر ممکن نیست.

سر‌طان تیروئید همان سرطان لوزه است؟

خیر، این دو سرطان با یکدیگر متفاوت هستند. لوزه‌های شما، دو پد بیضی شکل در پشت دهان هستند که با میکروب‌های ورودی از طریق دهان مبارزه می‌کنند. سرطان لوزه، به رشد غیر طبیعی این پدها گفته می‌شود.

آیا سر‌طان تیروئید کشنده است؟

بیشتر انواع سر‌طان تیروئید قابل درمان هستند، با این حال برخی از آن‌ها بسیار خطرناک و کشنده هستند.

آیا سرطان تیروئید باعث چاقی می‌شود؟

به نظر می‌رسد چاقی یک عارضه در زنان مبتلا به سرطان غده تیروئید است. با این حال مطالعات بیشتری برای تایید این موضوع، نیاز است.

نتیجه‌گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

دریافت تشخیص سرطان، صرف نظر از نوع آن، ناراحت کننده است. خوشبختانه، اکثر سرطان‌های تیروئید به خوبی به درمان پاسخ می‌دهند. پزشک شما می‌تواند بهترین گزینه درمانی برای نوع سر‌طان تیروئید شما را مورد بحث قرار دهد. پس از درمان، ممکن است نیاز به مصرف هورمون‌های تیروئید مصنوعی به طور مادام العمر داشته باشید. این هورمون‌ها از عملکردهای حیاتی بدن پشتیبانی می‌کنند. آنها معمولاً عوارض جانبی قابل توجهی ایجاد نمی‌کنند، اما برای نظارت بر سلامت خود باید معاینات منظمی داشته باشید.

منابع:

۱- webmd.com

۲- doctoreto.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
1

1 thoughts on “سرطان تیروئید چیست و چگونه درمان می‌شود؟

  1. مطب اموزنده و مفیدی بود. بنده هم با توجه به سن، تغییر سایز تیروئیدم، وجود ندولهای متعدد و ندولهای مشکوک در لوب راست، بیوپسی انجام دادم و چون تشخیص پاپیلاری تیروئید دادند. جراحی تیروئیدکتومی توتال انجام دادم. امیدوارم که عود نکنه

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند