نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

دژنراسیون شبکیه چیست؟

بیماری‌‌ها و راه درمانپیشگیری بهتر از درمان

در گذر زمان و بر اثر پیری، شبکیه نیز مانند سایر بافت‌ها دچار تغییراتی می‌شود که شامل تحلیل لایه‌ها و رسوب مواد اضافی زیر شبکیه است. این موارد به کمک ریسک فاکتورهایی از جمله فشار خون، سیگار، چاقی و ژنتیک مستعد می‌تواند منجر به دژنراسیون شبکیه شود. در نتیجه این بیماری عروق اضافی زیر و در داخل شبکیه رشد کرده و باعث اختلال در ساختار ظریف بافتی شبکیه می‌شوند. این تغییرات عمدتا برگشت ناپذیر بوده و با گذر زمان پیشرفت می‌کنند . بنابراین در افراد مستعد بخصوص سیگاری‌ها با سابقه فامیلی این بیماری، اقدام جهت تشخیص زود هنگام و درمان زودرس بسیار مهم است.

محل اصلی درگیری در این بیماری ماکولا یا مرکز بینایی است. ممکن است علایم در ابتدا اول یک‌طرفه باشند و به همین دلیل بیمار متوجه آنها نشود. در نهایت در بیشتر موارد درگیری بدون درمان دو طرفه خواهد بود.

روش تشخیص دژنراسیون شبکیه چیست؟

این بیماری خود را با کاهش و یا اختلال دید مرکزی نشان می‌دهد. این اختلال‌ها عمدتا شامل کج شدن خطوط صاف، اختلال دید مرکزی، برای مثال دشواری در مطالعه و دیدن چهره افراد، و اختلال در دیدن رنگ‌ها است. از آنجا که پس از بروز موارد شدید اختلال پیشرونده است و درمان در اکثر موارد تنها به منظور جلوگیری از کاهش بیشتر دید انجام می‌شود، بنابراین بهترین راه مقابله با آن حذف ریسک فاکتورها، غربالگری در منزل با وسایلی همچون تست امسلر است.

تست امسلر هم به صورت آماده موجود و هم قابل دسترسی و چاپ از اینترنت است. این تست شامل شبکه‌ای از خطوط موازی عمودی و افقی است که اختلال اولیه را به بیمار نشان می‌دهد.

 

قطع مصرف سیگار، کنترل فشار خون و قند خون و تغذیه مناسب از سایر موارد کمک کننده هستند. در افراد غیر مبتلا و موارد خفیف، مصرف میوه‌ها و سبزیجات شامل ویتامین‌های آ، سی و ای و بتا کاروتن کافی است. مرکبات، کیوی، انبه، هویج، اسفناج و کلم بروکلی، منابع اصلی این مواد هستند.

در موارد پیشرفته ترکیبات این ویتامین‌ها با دوز تنظیم شده در بازار موجود است که با توصیه چشم پزشک مصرف می‌شود.

در افراد مسن و دارای ریسک فاکتور و سابقه فامیلی مراجعه منظم به متخصص شبکیه توصیه می‌شود. پس از آن مراجعه منظم و پیگیری در فواصل خاص بر اساس وضعیت شبکیه و احتمال نیاز به درمان تخصصی شامل تزریق مکرر شبکیه توسط فوق تخصص شبکیه در برنامه قرار می‌گیرد.

با پیشرفت علم بسیاری از بیماران می‌توانند از راه دور و با مشاوره غیرحضوری از نظر پزشک خود مطلع شوند. در این زمینه و با پیشرفت هوش مصنوعی دستگاه‌های موجود حتی می‌توانند موارد اولیه را تشخیص داده و راهنمایی لازم را جهت ارجاع انجام دهند.

البته بسیار واضح است که در این مورد مانند بسیاری از بیماری‌های دیگر پیشگیری و درمان زود هنگام حرف اول را می‌زند.

 

منبع: doctoreto.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند