نوشته شده توسط شیرین کریمی

یک داروی رایج خطر سرطان معده را دو برابر می‌کند

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. , شیرین کریمی, اخبار پزشکی, دارونامه

 

به گزارش سایت sciencealert.com که در تاریخ ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۹ منتشر شده است.

مطالعه‌ای نشان داده است که گروهی از داروهایی که معمولاً برای درمان اسید معده و سوزش سر دل مورد استفاده قرار می‌گیرند، با خطر بیش از دوبرابر ابتلا به سرطان معده در ارتباط است.
مهارکننده‌های پروتون پمپ (PPI) برای فرونشاندن تولید اسید در معده استفاده می‌شوند و جزء داروهای پر فروش در جهان هستند، اما مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۷ نشان داد که استفادۀ طولانی مدت از این دارو می‌تواند خطرات سرطان معده را تقریباً ۲۵۰ درصد افزایش دهد.
این خطرات با نوعی باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter pylori) مرتبط است، این باکتری در بدن بیش از نیمی از جمعیت جهان وجود دارد و بیشتر آنها بی‌ضرر است، اما در درصد کمی از افراد، این باکتری با پیشرفت سرطان معده پیوند دارد.

تحقیقات پیشین نشان داد افرادی که به‌طور مداوم به عفونت هلیکوباکتر پیلوری مبتلا می‌شوند و داروهای مهارکنندۀ پروتون پمپ مصرف می‌کنند، احتمال بیشتری برای پیشرفت سرطان معده، به نام گاستریت آتروفیک دارند.
در عین حال مکانیسم این امر ناشناخته است، مدت‌هاست به این موضوع اشاره می‌شود که اگر از بین بردن عفونت پیش از مصرف مهارکننده‌های پروتون پمپ صورت بگیرد، که این امر با عوارض جانبی مختلفی پیوند داشته است، احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد.

اما تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که احتمالاً اینگونه نباشد.

محق یان وونگ از دانشگاه کالج لندن می‌گوید: «مهارکننده‌های پروتون پمپ (PPI) درمانی مهم برای عفونت هلیکوباکتر پیلوری است و سوابق ایمنی خوبی در مصرف کوتاه مدت دارد.»

«اما، باید از استفاده طولانی مدت و غیرضروری اجتناب شود.»

وونگ و محققان همکارش، یکی از پایگاه‌های داده بهداشت و سلامت ساکنین هنگ کنگ را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند، ۶۳،۳۹۷ بزرگسال برای از بین بردن عفونت هلیکوباکتر پیلوری با استفاده از مهارکننده‌های پروتون پمپ و دو آنتی‌بیوتیک تحت درمان سه جانبه قرار گرفتند.

پس از از بین بردن عفونت افراد به طور متوسط ۷٫۵ سال مورد بررسی قرار گرفتند، در طی آن دوره ۳،۲۷۱ نفر به مصرف PPI (به طور متوسط نزدیک به سه سال) ادامه دادند، در حالی که ۲۱٫۷۲۹ نفر از داروی جایگزین مسدودکننده H2 استفاده کردند.
از ۶۳۳۹۷ نفری که در ابتدا درمان سه جانبه را انجام داده بودند، ۱۵۳ نفر به سرطان معده مبتلا شدند – اما بیمارانی که PPI مصرف کرده بودند ۲٫۴۴ برابر بیشتر احتمال ابتلا به سرطان داشتند، در حالی که افرادی که مسدودکننده‌های H2 مصرف کردند هیچ خطر تشدیدشده‌ای نشان ندادند.

علاوه بر این، تکرار بیشتر مصرف PPI و درمان طولانی مدت با دارو، احتمال ابتلا به سرطان در آینده را بیشتر نشان می‌دهد.
میزان مصرف روزانه PPI با خطر ابتلا به سرطان، ۵۵/۴ برابر بیشتر از سطح اولیه، ارتباط داشت و در صورت مصرف بیش از سه سال از این دارو، خطر ۸ برابر بیشتر بود.

محققان تصدیق کردند که این فقط یک مطالعه مشاهده‌ای است، بنابراین در اینجا ما نمی‌توانیم از داده‌ها فرض بگیریم که داروهای PPI علت ابتلا به سرطان هستند – اما با این وجود، این یک کشف هشداردهنده است که در مقایسه با تحقیقات پیشین دانشمندان چیزهای بیشتری را نشان می‌دهد.

ریچارد فررو، محقق عفونت دستگاه گوارش از انستیتوی تحقیقات پزشکی هادسون در استرالیا، که درگیر این مطالعه نبود، می‌گوید: «جالب اینجاست که نویسندگان هیچ ارتباطی بین خطر ابتلا به سرطان معده و درمان طولانی مدت با سایر داروهای ضدبازدارنده پیدا نکردند … این امر نشان می‌دهد که فرونشاندن اسید تنها عامل نیست.»

«این کار دارای پیامدهای بالینی مهمی است زیرا PPI، که در لیست فروش ۱۰ داروی رایج در ایالات متحده قرار دارد، معمولاً برای معالجه سوزش سر دل تجویز می‌شود.»

البته به همان میزان که افزایش ریسک قابل توجه است، باید این نکته را نیز در نظر داشته باشیم که ضریب کلی خطر هنوز پایین است.

در طول مطالعه، استفاده طولانی مدت از PPI به ازای هر ده هزار نفر در سال فقط با چهار مورد سرطان معده همراه بوده است، که ارزش در نظر گرفتن را است.

تحقیقات بیشتری در مورد تأثیرات بلند مدت PPIs انجام خواهد شد تا بهتر بفهمیم که چرا چنین رابطه‌ای وجود دارد، اما در این میان، این تحقیق شواهد بیشتری را ارائه می‌کند تا نشان دهد که PPI می‌تواند در کوتاه مدت برای بیمارانی که از آنها استفاده می‌کنند مشکل ساز باشد.

دکتر استفان ایوانز، فارماکوئیدیدولوژیست یا متخصص فارماکواپیدمیولوژی یا همه‌گیرشناسی دارویی، از دانشکده بهداشت و طب گرمسیری لندن، که در این تحقیق مشارکت نداشته است، می‌گوید: «بسیاری از مطالعات مشاهده‌ای اثرات منفی مرتبط با PPI پیدا کرده‌اند.»

«قابل قبول‌ترین توضیحات درباره کلیه شواهد در این باره این است که به کسانی که PPI داده می‌شوند، به ویژه کسانی که طولانی مدت به مصرف این دارو ادامه می‌دهند، بیمارانی هستند که سایر روش‌های درمانی روی آنها جواب نمی‌دهد.»

منبع: sciencealert.com


*مطالب مرتبط:

_سلول‌های سرطانی که از گرسنگی مشرف به مرگ هستند می‌توانند رشد تومور را متوقف کنند
_رژیم غذایی مفید برای ورم معده (گاستریت)
_اسید موجود در معده شما چقدر قوی است؟
_آخرین تحقیقاتی که برروی سرطان انجام شده در آگوست ۲۰۱۸
_احساس خالی بودن معده؛ علل و روش‌های درمان
_سوال و پاسخ ( عللائم رفلاکس معده به مری چیست؟ )
_علت و نشانه‌های ورم معده و درمان آن

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند