نوشته شده توسط شیرین کریمی

آیا ریشه سنبل‌الطیب به بهتر خوابیدن کمک می‌کند

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. , شیرین کریمی, اخبار پزشکی, دارونامه

 

به گزارش سایت everydayhealth.com

هزاران سال است از گیاه سنبل‌الطیب برای بهتر خوابیدن استفاده می‌شود، اما مطالعات انجام‌شده در مورد تأثیر آن نتایج مختلط و در همی را نشان می‌دهد.
ریشه سنبل‌الطیب یک داروی گیاهی است که قرن‌هاست از آن برای بهترشدن خواب و کمک به تسکین اضطراب استفاده می‌شود. بر اساس اسناد تاریخی استفاده این گیاه به زمان یونان باستان باز می‌گردد، و با گذشت زمان فرهنگ‌های مختلف به مصرف این گیاه ادامه داده‌اند.
امروزه در ایالات متحده سنبل‌الطیب به شکل‌های گوناگونی در دسترس است، و برخی از آنها به طور ویژه به عنوان کمک‌کننده به بهبود خواب عرضه می‌شوند. مکمل‌های گیاهی بسیار ملین هستند تعداد کمی از آنها تحت مطالعات علمی دقیق قرار گرفته‌اند و مشخص نیست که آیا واقعاً بر روی بهبود کیفیت خواب اثر می‌گذارند یا خیر.
برخی از مطالعات کلی بر روی سنبل‌الطیب مزیت‌هایی را برای به خواب رفتن و در خواب ماندن نشان داده‌اند. اما طرح این مطالعات و نتایج آنها با یکدیگر همخوانی نداشته است، به عبارتی مطالعات پایا نیوده‌اند.
در اینجا مروری داریم بر آنچه شواهد در مورد مصرف سنبل‌الطیب نشان می‌دهند، به عنوان بهبود در خوابیدن، و عواملی که ممکن است بخواهید قبل از استفاده برای این منظور در نظر بگیرید.

مطالعات موردی و برخی نتایج مثبت
سنبل‌الطیب با وجود شهرتش به عنوان بهبود خواب، هنوز مورد مطالعه و تحقیق جدی قرار نگرفته است تا میزان اثربخشی آن بر روی کیفیت خواب اندازه گرفته شود. این امر تا حدی به این دلیل است که آزمایش کلینیکی بسیار پر هزینه است و هیچ شرکتی انحصار گیاه سنبل‌الطیب را در اختیار ندارد تا بتواند چنین سرمایه گذاری بزرگ و پرخطری را توجیه کند.
شمار مطالعات مربوط به سنبل‌الطیب و خواب عمدتاً اندک بوده‌اند و فرمول‌ها، دوزها و جمعیت‌های مورد مطالعۀ این تحقیقات بسیار گوناگون بوده‌اند. برخی به طور خاص افرادی را که مبتلا به اختلال بی‌خوابی هستند، یعنی افرادی که مشکل در به خواب رفتن و در خواب ماندن دارند را هدف قرار داده‌اند، در حالی که برخی دیگر از مطالعات به سادگی به دنبال پیشرفت‌های مربوط به خواب در افرادی هستند که مشکلاتی جدی در خوابیدن ندارند.
از آنجا که اکثر مطالعات مربوط به سنبل‌الطیب برای خواب موردی بوده‌اند، نگاه کردن به نتایج چندین مطالعه ترکیبی – که به عنوان متاآنالیز شناخته می‌شوند – به طور بالقوه از تمرکزکردن بر روی هر یک از مطالعات موردی، بسیار مفیدتر است. در طول سال‌ها چند متاآنالیز دربارۀ سنبل‌الطیب انجام شده است.
یکی از این تحلیل‌ها در مجله Sleep Medicine منتشر شده است، این متاآنالیز شامل نه مطالعه مختلف در مورد سنبل‌الطیب است. محققان نشان داده‌اند که هر ۹ مطالعه دارای نقص در طراحی خود بوده‌اند، اما در رتبه بندی ۱ تا ۵، سه مطالعۀ موردی بیشترین امتیاز، یعنی ۵ را برای کمترین احتمال سوگیری در طراحی خود کسب کرده‌اند.

در یکی از این سه مطالعه، به ۱۲۸ شرکت‌کننده به طور تصادفی انتخاب شده‌اند که هر یک سه کار مختلف را در سه شب متفاوت انجام دهند، در این سه شب هیچ چیزی مصرف نکنند جز ۴۰۰ میلی گرم عصاره سنبل‌الطیب، یک مکمل تجاری حاوی ۶۰ میلی گرم سنبل‌الطیب و ۳۰ میلی‌گرم رازک و یا قرص‌های دارونما. هیچ‌یک از شرکت‌کننده‌ها نمی‌دانستند که کدام یک از روش‌های درمانی را پی می‌گیرند و هر روز صبح فردا پرسشنامه خواب را پر می‌کردند.
در مقایسه با قرص‌های دارونما، افرادی که عصاره سنبل‌الطیب مصرف کرده بودند به طور قابل توجهی راحت‌تر خوابیده بودند، و این عصارع سهولت خوابیدن و کیفیت کلی خواب را بهبود بخشیده بود. این نتیجه حتی در بین ۶۱ شرکت کننده که در ابتدای مطالعه در پرسشنامه به عنوان افرادی که “فقر خواب” دارند شناخته شده بودند، قوی تر بود. با این حال، مکمل تجاری هیچ پیشرفت قابل توجهی نسبت به قرص‌های دارونما نشان ندادند.
در دومین مطالعه به ۸ شرکت‌کنندۀ مبتلا به بی‌خوابی، به طور تصادفی، ۴۵۰ میلی گرم عصاره سنبل‌الطیب، ۹۰۰ میلی گرم عصاره یا یک دارونما به مدت چهار شب متوالی در طی یک هفته، داده شد و این روند تا سه هفته تکرار شد. آنها سنسورهای حرکتی شب را روی مچ‌های خود می‌بستند و هر روز پرسشنامه‌ای را پر می‌کردند.

در مقایسه با دارونما، مقدار ۴۵۰ میلی‌گرم عصاره سنبل‌الطیب میانگین زمان خوابیدن را از ۱۶ دقیقه به ۹ دقیقه کاهش داد و پرسشنامه‌ها پیشرفت در کیفیت خواب را نشان دادند. با دوز ۹۰۰ میلی‌گرم، هیچ بهبودی در مدت زمان خواب مشاهده نشده است و باعث افزایش خواب آلودگی صبح روز بعد می‌شود.
در سومین مطالعه، ۱۲۱ شرکت‌کننده مبتلا به اختلال بی‌خوابی ۶۰۰ میلی‌گرم مکمل سنبل‌الطیب تجاری یا یک نوع دارونما به مدت ۲۸ شب متوالی دریافت کردند. محققان با استفاده از پرسشنامه و سایر ابزارهای ارزیابی، دریافتند که شرکت‌کنندگانی که از سنبل‌الطیب مصرف کردند، به خصوص در نیمه دوم مطالعه، پس از مصرف این مکمل به مدت دو هفته نحوۀ به خواب رفتنن و کیفیت خواب آنها بهبود یافته است.

شواهد محدود اثربخشی
با وجود نتایج تشویق‌آمیز مطالعات برتر با ارزیابی از طریق متاآنالیز یا فراتحلیل این ۹ مطالعۀ صورت‌گرفته بر روی سنبل‌الطیب در سال ۲۰۰۰، نتیجه گیری کلی محققان این بود که «یافته‌های مطالعات متناقض بودند» و «شواهد کافی برای سنبل‌الطیب به عنوان درمانی برای بی‌خوابی وجود ندارد.»
از آن زمان سایر فراتحلیل‌ها بر روی مطالعات در مورد سنبل‌الطیب، نتایج دلگرم‌کننده‌تری نداشتند. در مجلۀ Sleep Medicine Reviews یافته‌های یکی از فراتحلیل‌های صورت گرفته بر روی ۲۹ مطالعۀ انجام‌شده منتشر شد، محققان با این فراتحلیل دریافته بود که «در اغلب مطالعات انجام‌شده بر روی سنبل‌الطیب، تفاوت معناداری بین سنبل‌الطیب و دارونما در افراد سالم و یا در افراد مبتلا به اختلال خواب عمومی یا بی‌خوابی مشاهده نکردند.»
در تحلیل دیگری که در ژوئن سال ۲۰۱۰ در ژورنال Sleep Medicine منتشر شد نشان داده شده بود که بر اساس ۱۸ مطالعه مختلف، میانگین کاهش زمان به خواب رفتن با مصرف سنبل‌الطیب، در مقایسه با دارونما ، کمتر از ۱ دقیقه بوده است.»
در فراتحلیل دیگری بر روی ۱۴ مطالعه در دسامبر ۲۰۱۵ در مجله Sleep Medicine Review منتشر شد، این مطالعات بر روی چهار مکمل گیاهی مختلف – سنبل‌الطیب، بابونه ، کاوا و وولینگ (نوعی گیاه چینی) – که معمولاً برای درمان بی‌خوابی مصرف می‌شوند، انجام شده بودند و «هیچ تفاوت آماری معناداری بین هیچ داروی گیاهی و دارونما» در این مطالعات مشاهده نشده بود.

کم‌خطر، مزیت احتمالی
خبر خوب در مورد سنبل‌الطیب به عنوان یک کمک خواب این است که به نظر می‌رسد مصرف آن به طور منظم از امن ضرری ندارد. در حالی که برخی از مطالعات در مورد عوارض جانبی مانند خواب‌آلودگی روز بعد را گزارش کرده‌اند، به طور کلی، همان‌طور که یکی از تحلیل‌ها اشاره می‌کند: «سنبل‌الطیب یک گیاه بی‌خطر است و فقط با عوارض جانبی اندکی همراه است.»
بنابراین با وجود اینکه بیشتر مطالعات نشان داده‌اند که سنبل‌الطیب به عنوان یک کمک خواب اثر چندانی ندارد، تلاش کردن برای اینکه فرد بداند آیا مصرف سنبل‌الطیب به بهبود خواب او کمک می‌کند یا خیر، تلاشی بی‌ضرر است. اما نتایج متفاوتی که در مطالعات مختلف مشاهده شده است، درس مهمی دارد برای هر کسی که سنبل‌الطیب مصرف می‌کند: «ممکن است لازم باشد شما چند ترکیب مختلف، برندهای مختلف و دوزهای مختلف سنبل‌الطیب را امتحان کنید تا بفهمید کدام‌یک بر روی شما اثرگذار است.»
در نهایت آنچه ممکن است برای یک شخص مفید باشد شاید برای فرد دیگری مفید نباشد و مصرف آن تنها راه است برای فهمیدن این که آیا سنبل‌الطیب در بهترشدن خواب به شما کمک می‌کند یا خیر.

منبع: everydayhealth.com


*مطالب مرتبط:

_ گیاهان دارویی؛ آشنایی با خواص و مضرات بابونه
_ گیاهان دارویی؛ آشنایی با خواص و مضرات دارچین
_ تغذیه سالم؛ آشنایی با خواص و مضرات زرشک
_ تاثیر خانواده گیاه شاه‌دانه ( گراس ) بر روی اسپرم، تخمک و “DNA “
_ داروهای گیاهی مناسب برای روماتیسم نوع AS
_ گیاهان دارویی؛ آشنایی با خواص و مضرات بادرنجبویه
_ گیاهان دارویی؛ آشنایی با خواص و مضرات گل گاو زبان

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند