نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

بررسی روانشناسی تاثیر موسیقی بر انسان

این تقریبا یک باور جهانی است که موسیقی می‌تواند باعث برانگیختن عواطف و احساسات شود. چرا ما با موسیقی حرکت می‌کنیم؟ موسیقی چگونه باعث برانگیختن احساسات ما می‌شود؟ آیا به این فکر کرده‌اید که تاثیر موسیقی بر انسان چیست؟

یادآوری اولین تاثیر موسیقی بر انسان است

گوش دادن به موسیقی‌ای که در طول یک رویداد مهم زندگی مانند یک جشن خانوادگی و یا هرچیز دیگری که در سال‌های گذشته پخش شده است می‌تواند یک حس خاص دلتنگی عمیقی را در شما به وجود بیاورد.

در واقع این احساسات به وجود آمده در موسیقی نیست بلکه در خاطراتی است که برای شما تداعی شده‌اند.

می‌توانید قدرت موسیقی را درفیلم کازابلانکا در جایی که ریک نواختن پیانو را ممنوع کرد چرا که گوش دادن به موسیقی غم‌انگیز برای او غیرقابل تحمل و سخت بود را مشاهده کنید.

همگام‌سازی حرکات با موسیقی

به عنوان انسان ما ظرفیت و توانایی لازم را برای همگام‌سازی جنبش و حرکات بدن با محرک‌های ریتمیک خارجی داریم.

ریتم می‌تواند اثر مهمی روی تمامی حرکات بدن ما داشته باشد زیرا سیستم شنوایی دارای یک اتصال غنی به سیستم‌های حرکتی در مغز بوده و این اتصلات باعث می‌شوند که با شنیدن بعضی موسیقی‌ها بخواهیم برقصیم و بدن‌مان را به حرکت دربیاوریم.

به همین دلیل است که ما فکر می‌کنیم تماشای طبیعت به همراه موسیقی است.

صدای بلند و ناگهانی، به سرعت باعث برانگیختگی احساسات ما می‌شود. همچنین موسیقی‌های آرامش‌بخش نیز کاهش دهنده‌ی استرس و اضطراب هستند.

موسیقی به‌عنوان زبان احساسات

موسیقی به‌عنوان زبان احساسات شناخته شده است که با اجزاء و الگوهای متفاوت نشان‌دهنده‌ی احساسات مختلف است.

موسیقی شیوه‌ای مناسب برای افرادی است که نمی‌توانند به راحتی احساسات‌شان را به زبان بیاورند. در واقع موسیقی توانایی تقلید احساسات را دارد.

الگوی زمان‌بندی موسیقی مانند معرفی، ساخت‌و‌ساز و بالا و پایین شدن احساسات را نشان می‌دهند.
به‌عنوان مثال موسیقی‌های غم‌انگیز به‌طور طبیعی غم و اندوه را به انسان منتقل می‌کنند. زیرا دارای یک ساخت ناراحت‌کننده بوده و باعث ناراحتی ما می‌شوند.

انتقال هیجان از تاثیرات موسیقی بر روح و روان است

در مورد تاثیر موسیقی بر انسان انتقال هیجان به پدیده‌ای اشاره دارد که تصور می‌شود احساسات گاهی می‌توانند حس‌های مشابهی را ایجاد کنند.

مثلا افراد هنگام دیدن چیزهای ترسناک و یا شنیدن چیزهای غم‌انگیز صورت‌شان حالات مختلفی را به خود می‌گیرد.

یک تجربه موسیقی کامل، شامل تماشا و گوش دادن است. جنبه‌های بصری عملکرد به شدت بر تجارب ما از موسیقی اثر می‌گذارند.
استفاده از بیان چهره در موسیقی برای ارتباط معانی عاطفی موسیقی بسیار مهم است.

موسیقی می‌تواند به عنوان یک نوع کیک شنوایی باشد

روانشناس شناختی استیون پینکر (۱۹۹۷) موسیقی را به عنوان کیک شنوایی توصیف می‌کند. در این دیدگاه موسیقی یک سرگرمی و تفریح است که ما از طریق گوش دادن به آن احساسات‌مان را تحریک می‌کنیم.

البته باید بدانید که موسیقی قرص نیست که خوردن آن حالات ذهنی خاصی را تولید کند. با این حال شبیه به سایر فاکتورها مانند: غذا، روابط جنسی و پول، موسیقی نیز حس لذت و احساسات خوب را در ما افزایش دهد.

وقتی آهنگی به گوش‌مان می‌رسد دوست داریم بی‌وقفه تکرار شود و مدام به آن گوش کنیم تا به خوبی آن را درک کنیم.

پیش‌بینی موسیقی

در تاثیر موسیقی بر انسان آن‌چه باعث می‌شود موسیقی از لحاظ احساسی قوی باشد ایجاد انتظار است. تحقیقات نشان می‌دهند که پیشبینی یک عنصر کلیدی در فعال کردن احساسات و لذت‌ها است.

تغییرات غیرمنتظره در ویژگی‌های موسیقی شدت و سرعت یکی از ابزارهای اصلی است که توسط آن موسیقی باعث پاسخ قوی احساسی در شنوندگان می‌شود

با نشان دادن تفاوت بین رویداد‌های واقعی و مورد انتظار شنوندگان پیش‌بینی این اتفاق‌ها را کم می‌دانند و در نهایت باعث می‌شود که از لذت موسیقی کاسته شود.

احساس هیجان

معمولا موسیقی باعث می‌شود که به ما احساس گریه دست دهد. زیرا حس‌هایی مانند وحشت و تحسین و خیلی از حس‌های دیگر را با موسیقی تجربه می‌کنیم.
این احساس‌ها نوعی نگرانی از چیزهایی است که ذهن‌مان آن را ایجاد کرده است. همچنین ترس و وحشت یک حساسیت بزرگ است که با بی‌توجهی به آن ممکن است در آن غرق شویم.

در پاسخ به این احساسات گفته‌اند که ممکن است با گوش دادن به موسیقی تجربیات شاد و هیجان‌انگیزی را برای بهبود خود و جامعه داشته باشیم.

منبع: سایت ویکی‌روان

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند