نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

دارونامه؛ آشنایی با داروی ریواروکسابان (داروی ضدانعقاد)

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. , دارونامه

 

ریواروکسابان (Rivaroxaban) که با نام تجاری: آکسابین، زالربان،زارلتو،کلاتوور در سه دوز ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلی گرم وجود دارد. سیاری از افراد بیماران قلبی با تایید پزشک متخصص می‌توانند آن را با وارفارین عوض نمایند.
ریواروکسابان نوعی ترکیب ضدانعقادخون است که از تشکیل لخته‌های خونی جلوگیری می‌نماید. ریواروکسابان به منظور پیشگیری و همچنین درمان ترومبوز وریدی عمقی (DVT) استفاده می‌شود. ترومبوز وریدی عمقی ممکن است به آمبولی ریوی منجر شود که می‌تواند تهدیدکننده حیات باشد. این دارو همچنین در افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی استفاده می‌شود. فیبریلاسیون دهلیزی نوعی اختلال ریتم قلب است و می‌تواند به سکته مغزی منجر شود. این دارو خطر سکته‌های مغزی را در این افراد کاهش می‌دهد. در ایران شرکت عبیدی با نام تجاری زالربان (Xalerban) اقدام به تولید این دارو نموده است.
لخته‌های خون می‌توانند در سیاهرگ‌های ناحیه پا، ریه، مغز یا قلب تشکیل گردند و باعث جلوگیری از خون‌رسانی مناسب به این نواحی شوند.
احتمال بروز این اتفاق در دوران نقاهت پس از جراحی‌ها یا در شرایطی که فرد ضربان قلب غیر طبیعی داشته باشد، افزایش می‌یابد.
پیش از معرفی داروی ریواروکسابان، از سالیان پیش داروی وارفارین جهت پیشگیری از تشکیل لخته در چنین شرایطی تجویز می‌شده است. اما مصرف‌کنندگان وارفارین جهت پیشگیری از عوارض خون‌ریزی دهنده‌ی این دارو، باید به صورت منظم و در فواصل نزدیک آزمایش خونی مخصوصی جهت بررسی وضعیت انعقاد خون خود بدهند تا در هر زمان، مقدار مناسب وارفارین توسط پزشک برای آن‌ها تعیین شود.
تفاوت عملکرد ریواروکسابان با وارفارین موجب می‌شود که مصرف این دارو نیاز به آزمایشات خونی منظم نداشته باشد و از این جهت به وارفارین برتری یافته است.
این دارو همچنین به عنوان پیشگیری کننده از تشکیل لخته پس از انجام عمل‌های جراحی زانو و لگن مورد استفاده قرار گیرد.

_ گروه دارویی
مهارکننده فاکتور Xa، ضدانعقاد

_ شکل دارویی
قرص‌های ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلی‌گرمی

_ پیش از شروع مصرف ریواروکسابان
*در صورت بارداری و شیردهی پزشک خود را در جریان قرار دهید.
*در صورتی که در چند ماه اخیر اقدام به عمل جراحی نموده‌اید، حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
*چنانچه سابقه زخم گوارشی و فشارخون بالا دارید به پزشک اطلاع دهید.
*در صورت ابتلا به هرگونه اختلال در انعقاد خون که موجب افزایش احتمال خون‌ریزی در بدن شما می‌گردد، اختلال کبدی یا کلیوی پزشک را در جریان قرار دهید.
*اختلالات قلبی مرتبط با دریچه‌های قلبی و یا سابقه جراحی تعویض دریچه قلب را به پزشک اطلاع دهید.
*سابقه و ابتلا به هرگونه بیماری چشمی مرتبط با عروق را به پزشک اطلاع دهید.
*چنانچه سابقه‌ی بیماری‌های ریوی مزمن دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
*لیست کاملی از داروهای مصرفی خود (حتی داروهایی که بدون نسخه از داروخانه تهیه می‌نمایید.)در اختیار پزشک یا داروساز قرار دهید تا در صورت احتمال بروز تداخل دارویی اقدامات لازم صورت گیرد.
*چنانچه به این دارو یا داروهای مشابه حساسیت دارید حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.

_ طریقه‌ی استفاده قرص ریواروکسابان
قبل از استفاده از این دارو دستور استفاده از آن که توسط داروساز به شما داده می‌شود را مطالعه کنید. اگر سوالی برای شما به وجود آمد، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
این داروی خوراکی را به گونه‌ای که پزشکان توصیه کرده مصرف کنید. اگر از این دارو برای جلوگیری از ایجاد لخته بعد از جراحی زانو یا لگن استفاده می‌کنید، معمولا مقدار مصرف روزی یک بار می‌باشد. اگر از این دارو برای جلوگیری از سکته‌ی مغزی یا جلوگیری از ایجاد لخته‌ی خون که ممکن است در اثر بی‌نظمی قلب به وجود آید استفاده می‌کنید، مقدار مصرف روزی یک بار همراه با وعده‌ی شبانه می‌باشد. اگر از ریواروکسابان برای درمان لخته‌ی خون استفاده می‌کنید، مقدار مصرفی روزی دو بار در سه هفته‌ی اول، و بعد از آن روزی یک بار می‌باشد. مراقب باشید که از دستور پزشک‌تان پیروی می‌کنید. مقدار مصرف دارو را افزایش ندهید، بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید و بدون توصیه‌ی پزشک خودتان دارو را قطع نکنید.
ممکن است قرص‌های ۱۰ میلی‌گرمی همراه با یا بدون غذا مصرف شود. قرص‌های ۱۵ میلی‌گرمی باید همراه با غذا مصرف شوند. اگر در مورد مصرف ریواروکسابان هر سوالی برای شما ایجاد شد، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
اگر نمی توانید دارو را ببلعید، قرص را خرد کنید و همراه با آب سیب بخورید. این کار را فقط برای مصرف همان لحظه انجام دهید.
اگر شما از طریق لوله‌ی وارد شده به معده قرص را مصرف می‌کنید، از پزشک خود بپرسید که چگونه این کار را انجام دهید.
مقدار و طول درمان شما برپایه‌ی شرایط پزشکی و پاسخ شما به درمان می‌باشد.
دارو را منظم مصرف کنید تا بهترین اثر درمانی را داشته باشد. برای یادآوری بهتر، دارو را هر روز سر ساعت منظمی مصرف کنید.

_ توصیه‌ها
*در مدت درمان با این دارو تحت نظر پزشک خود بمانید تا وضعیت بهبودی شما به‌صورت منظم و دوره‌ای بررسی گردد و در صورت نیاز آزمایشات بالینی مورد نظر درخواست شود.
*در صورتی که جراحی لگن یا زانو داشته اید، پس از چند هفته ممکن است پزشک مصرف دارو را قطع نماید. چنانچه دارو برای سایر موارد تجویز شده باشد، مصرف آن ممکن است دوره ی طولانی‌تری برای شما تجویز گردد.
*در صورت خرید هر گونه مکمل و دارو (حتی بدون نسخه )حتماً با داروساز خود در مورد مصرف ریواروکسابان صحبت کنید. زیرا مصرف برخی داروها می‌تواند با داروی ریواروکسابان تداخل ایجاد نمایند.
*در صورتی که نیاز به جراحی دندان دارید، حتماً درمانگر خود را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
* قبل از استفاده از این دارو، سابقه‌ی پزشکی‌تان را به پرشک خود بگویید، مخصوصا اگر دچار بیماری کبدی، بیماری کلیوی، مشکلات خونریزی دهنده (مانند خونریزی دستگاه گوارشی، خونریزی مغزی)، سکته مغزی، جراحی یا جراحت اخیر، بیماری‌های خونی (مانند کم خونی، هموفیلی، ترومبوسیتوپنی)، مشکل خاص چشمی، مشکلات ارثی آنزیمی (مانند عدم تحمل گالاکتوز، کمبود لاکتاز، مشکلات متابولیسم گلوکز و گالاکتوز) هستید.
مهم است که به پزشک یا دندان پزشک خود بگویید که از ریواروکسابان استفاده می‌کنید. قبل از جراحی یا هر گونه اقدام پزشکی یا دندان پزشکی دیگر، به پزشک یا دندان پزشک خود بگویید که از این دارو استفاده می‌کنید.
این دارو ممکن است باعث خونریزی معده شود. استفاده‌ی روزانه از الکل در طی استفاده از این دارو، خطر خونریزی ار معده را افزایش می‌دهد. استفاده از الکل را محدود کنید. از پزشک یا داروساز خود بپرسید که تا چه اندازه مصرف الکل برای شما بی‌خطر است.
این دارو می تواند باعث ایجاد خونریزی شود. برای کاهش احتمال برش، کبودی یا جراحت از وسایل تیز و برنده مانند ریش تراش یا ناخن‌گیر با احتیاط استفاده کنید. برای تراشیدن ریش خود از ماشین برقی و برای مسواک زدن از مسواک نرم استفاده کنید. از فعالیت‌هایی مانند ورزش‌های درگیرانه اجتناب کنید. اگر دچار جراحت شدید، مخصوصا اگر دچار ضربه به سر شدید، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک‌تان شما را به دلیل امکان به وجود آمدن خونریزی مخفی که می‌تواند خطرناک باشد ارزیابی و معاینه می‌کند.
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. در طی بارداری، این دارو فقط زمانی استفاده می‌شود که استفاده از آن کاملا لازم باشد. قبل از استفاده از دارو با پزشک خود درمورد فواید و عوارض دارو صحبت کنید.
انتقال این دارو از طریق شیردهی به کودک کاملا مشخص نیست، قبل از شیردهی به کودک خود با پزشک‌تان مشورت کنید.

_ عوارض قرص ریواروکسابان
ریواروکسابان بانام تجاری زارلتو Xarelto ، آکسابین، زالربان کلاتوور نوعی ترکیب ضدانعقاد خون است که مانع از انعقاد خون می‌شود.
این دارو دارای برخی عوارض جانبی نیز است. کبودی و خونریزی‌های خفیف در مواردی ممکن است اتفاق افتد. درصورتی‌که این علائم تشدید شد باید به پزشک مراجعه شود. باید همواره به خاطر داشت که پزشک این دارو را برای بهره‌مندی از فواید آن تجویز می‌کند و در بسیاری از افراد مصرف این دارو با هیچ‌گونه عوارض جانبی همراه نیست.
در صورت تأثیر دارو بر روند انعقاد خون این دارو ممکن موجب خونریزی در فرد گردد. در صورت مشاهده علائم خونریزی شدید از قبیل درد و ورم غیرطبیعی، احساس خارش، خونریزی طولانی لثه، خونریزی دائم و موقت بینی، قاعدگی‌های دردناک و طولانی، سیاه یا صورتی بودن رنگ ادرار، استفراغ خونی، سردرد شدید، سرگیجه، احساس ضعف و خستگی، مدفوع خونی و سیاه و مشکل در بلع غذا باید به پزشک مراجعه کرد.
آزمایشات خون دوره‌ای که برای شما تجویز می‌گردد، جهت بررسی تغییرات فاکتورهای انعقادی خون در روند درمان لازم است. در صورت مشاهده‌ی تغییرات غیرطبیعی در این آزمایشات، افزایش درجه حرارت بدن (تب)، ورم ناحیه‌ی پا یا مچ، بروز لکه‌های قرمز پوستی و خارش، حتماً با پزشک خود صحبت نمایید.
در صورت تجربه‌ی هرگونه خونریزی بدون علت مشخص، حتماً به پزشک یا مرکز درمانی مراجعه نمایید و درمانگر خود را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

_ تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد دارو را تغییر دهد یا خطر به وجود آمدن عوارض جانبی خطرناک آن را افزایش دهد.
این مقاله شامل تمام تداخلات احتمالی دارو نمی‌باشد. لیست کاملی از تمام داروهایی که مصرف میکنید تهیه کنید (شامل تمام داروهای بدون نسخه و تجویزی و داروهای گیاهی) و آن را به پزشک یا داروساز خود ارائه دهید. بدون تایید پزشک‌تان دارو را شروع یا تمام نکنید یا مقدار مصرفی آن را تغییر ندهید.
بعضی از داروهایی که می‌توانند با این دارو تداخل داشته باشند شامل: میفه پریستون، بعضی از داروهای ضدافسردگی (مانند فلوکستین و ونلافکسین) می‌باشند.
داروهای دیگر می‌توانند در دفع ریواروکسابان تاثیر بگذارند، همچنین می‌توانند روی عملکرد این دارو تاثرگذار باشند. مثال این داروها: کوبیسیستانت، کانیواپتان، بعضی از داروهای ضدقارچی (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول، پاساکونازول)، ریفامپین، داروهای HIV (مانند لوپیناویر، روتیناویر)، داروهای ضد‌تشنج (مانند پاربامازپین، فنی توئین، فنوباربیتال) و بعضی از دیگر داروها.
در صورت استفاده‌ی همزمان از آسپرین با این دارو خطر خونریزی در فرد افزایش می‌یابد. هرچند اگر پزشک شما مقدار کمی آسپرین برای جلوگیری از حمله‌ی قلبی یا سکته‌ی مغزی برای شما تجویز کرده است.
منابع:

۱- drakhosravi.com

۲- darooyab.ir

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند